BOciany z pieczarkami i jajkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • pieczarek świeżych

    30 dag
  • mąka

    1 kg
  • woda letnia

    1 1/2 szklanki
  • cebula

    3 sztuki
  • smalec

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • jajko

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na patelni z olejem i doprawiamy do smaku.

Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Tak samo robimy z dwiema cebulami, trzecią z nich musimy zeszklić na patelni, oczywiście rozgrzanej na smalcu, chyba,że ktoś nie ma to oleju. Masę ziemniaczaną i starą cebulę wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak, tzw. surowizne -w ten sposób to ujmę. Przyprawiamy, ja przyprawiam tak by był ostry smak. Dodajemy pieczarki, mieszamy wszystko i próbuje w smaku , ewentualnie doprawiamy.

Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 1 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi. Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik, cos jak roladę:) Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały "bociany" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania. wrzucamy do osolonej , wrzacej wody.

Wystudzone bociany dzielimy na pół , podgrzewamy na patelni i już do podpieczonych wbijamy jajko i solimy, mieszamy i gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 11.06.2013 07:27
ciekawy pomysł
TEtalicha 17.02.2013 18:10
dawno takiej "rolady" krojonej nie jadłam
dianix 06.11.2012 21:54
mniammmmmm:) idealny obiadek mało znany lecz lubiany
Maniek2 17.08.2012 07:57
bardzo fajne
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat