Błyskawiczna tarta paprykowo-serowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Masz ochotę na wytrawną tartę? Nic prostszego - klikaj po przepis na błyskawiczną tartę paprykowo-serową!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek w oleju z ziołami

    3 ząbki
  • szpinak baby

    250 gramów
  • papryka marynowana Smak

    4 płaty
  • oliwki zielone Smak

    10 sztuk
  • ser kozi

    100 gramów
  • ser camembert

    1 sztuka
  • ser pleśniowy

    100 gramów
  • ser feta

    100 gramów
  • olej

    do smażenia
  • Szczypiorek liofilizowany Prymat

    1 łyżka

Do smaku:

  • Oregano suszone Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

Do dekoracji:

  • świeże liście bazylii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroimy drobno cebulę i czosnek. Płaty papryki marynowanej kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku.

Do miski wkładamy pokrojone i pokruszone sery, dodajemy szczypiorek liofilizowany, pokrojoną czerwoną paprykę marynowaną, oliwki. Przyprawiamy i mieszamy.

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy, nakładamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę i pieczemy w temp. 180°C około 15-20 minut.

Następnie ciasto wyjmujemy, zdejmujemy fasolę z papierem i ponownie wkładamy ciasto na 10 minut.

Na tak przygotowane upieczone ciasto nakładamy sery, delikatnie ugniatamy, posypujemy czerwoną papryką  i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Upieczoną tartę kroimy na trójkąty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat