Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto francuskie
1 opakowanie -
cebula
1 sztuka -
czosnek w oleju z ziołami
3 ząbki -
szpinak baby
250 gramów -
papryka marynowana Smak
4 płaty -
oliwki zielone Smak
10 sztuk -
ser kozi
100 gramów -
ser camembert
1 sztuka -
ser pleśniowy
100 gramów -
ser feta
100 gramów -
olej
do smażenia -
Szczypiorek liofilizowany Prymat
1 łyżka
Do smaku:
-
Oregano suszone Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
Do dekoracji:
-
świeże liście bazylii
Dodatkowo:
-
fasola biała
Przepis i sposób przygotowania Błyskawiczna tarta paprykowo-serowa
Kroimy drobno cebulę i czosnek. Płaty papryki marynowanej kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku.
Do miski wkładamy pokrojone i pokruszone sery, dodajemy szczypiorek liofilizowany, pokrojoną czerwoną paprykę marynowaną, oliwki. Przyprawiamy i mieszamy.
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy, nakładamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę (do obciążenia ciasta) i pieczemy w temp. 180°C około 15-20 minut.
Następnie ciasto wyjmujemy, zdejmujemy fasolę z papierem i ponownie wkładamy ciasto na 10 minut.
Na tak przygotowane upieczone ciasto nakładamy sery, delikatnie ugniatamy, posypujemy czerwoną papryką i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Upieczoną tartę kroimy na trójkąty.
Komentarze (0)