Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 250 g
mleko w proszku 500 gram
woda 0,5 szklanka
cukier 1,5 szklanki
kakao 5 łyżek
herbatniki 450 gram
rodzynki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Blok czekoladowy

Do rondelka wlewam wodę i wrzucam masło, podgrzewam, aż masło się roztopi. Wtedy dodaję cukier i mieszam, aż cukier się roztopi.Dodaję kakao, mieszam, a potem odstawiam, by masa przestygła.Herbatniki przekładam do woreczka i za pomocą tłuczka rozgniatam drobno.Dodaję masę kakaową i mleko w proszku.Miksuję za pomocą miksera i ugniatam mocno łyżką,bo masa będzie bardzo gęsta.Formę wykładam papierem do pieczenia, kładę masę. Najpierw kładę troszkę i dociskam, a potem dokładam resztę. Masa jest naprawdę gęsta.Ważne, by masę dobrze docisnąć. Dociskam i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Wyjmuję z formy, zdejmuję papier i kroję blok czekoladowy na kawałki Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak