Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka gryczana
100 gram -
mąka pszenna
100 gram -
jajko
2 sztuki -
mleko
400 ml -
drożdże
18 gram -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta -
sok malinowy
wg uznania
Przepis i sposób przygotowania Bliny z syropem malinowym
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło na około godzinę.
Na patelnie wlewamy olej,takę ilość aby dno patelni było przykryte.Chodzi o oto aby placki się usmażyły a nie pływały na patelni.Na rozgrzany tłuszcz wylewamy łyżką po porcji ciasta i smażymy z obu stron na brązowo. Ciepłe placki polewamy sokiem malinowym i podajemy na ciepło
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)