Bliny z syropem malinowym

Bliny z syropem malinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka gryczana

    100 gram
  • mąka pszenna

    100 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    400 ml
  • drożdże

    18 gram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • sok malinowy

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże aby wyrosły rozprowadzamy z łyżeczką cukru i mąki,zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką,roztrzepanymi jajkami,ciepłym mlekiem i szczyptą soli.Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło na około godzinę.
Na patelnie wlewamy olej,takę ilość aby dno patelni było przykryte.Chodzi o oto aby placki się usmażyły a nie pływały na patelni.Na rozgrzany tłuszcz wylewamy łyżką po porcji ciasta i smażymy z obu stron na brązowo. Ciepłe placki polewamy sokiem malinowym i podajemy na ciepło

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

05.04.2012 20:35
Mniam, pszyniutkie sa takie bliny:)

wolochski

04.07.2011 21:36
super

cukiereczek

14.06.2011 06:30
Lubię

Margo1

12.05.2011 13:46
smaczne

ada12302

07.05.2011 18:22
mniam

Justyna Jussstiii

26.04.2011 15:17
super

Gabriela7

13.04.2011 08:14
pycha

iwa643

13.04.2011 08:12
fajne

cukiereczek

07.04.2011 08:41
Bardzo smaczny deser

agnieszka214

06.04.2011 18:43
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat