Bliny piwne

Bliny piwne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    45 dag
  • piwo jasne

    1,5 szkl
  • cukier

    2 łyżeczki
  • śmietana kwaśna

    1\\2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Bliny piwne

Żółtka utrzeć razem cukrem, wówczas dodać piwo oraz przesianą mąkę.
Całość dokładnie wyrobić po czym dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem soli, delikatnie połączyć.
Z ciasta formować małe bliny, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Przed podaniem polać śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat