Bliny piwne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    45 dag
  • piwo jasne

    1,5 szkl
  • cukier

    2 łyżeczki
  • śmietana kwaśna

    1\\2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć razem cukrem, wówczas dodać piwo oraz przesianą mąkę.
Całość dokładnie wyrobić po czym dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem soli, delikatnie połączyć.
Z ciasta formować małe bliny, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Przed podaniem polać śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat