Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 2 szkl
mleko 1,5 szkl
jaja 3 szt
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
drożdże 20 dag
masło 3 łyzka
śmietana 12% 0,5 szkl
koper do ozdoby
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, żeby miały taką samą temperaturę. W 1/4 szklanki mleka z cukrem rozpuszczamy drożdże. Resztę mleka zagotowujemy i zalewamy nim mąkę, mieszamy i dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodajemy jajka i sól. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Bliny smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem z dwóch stron. Podajemy ze śmietaną, sokiem z cytryny i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak