Bitki z szynki wieprzowej w sosie warzywnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szynka wieprzowa

    400 g
  • cebula biała

    2 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • sos sojowy

    1,5 - 2 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia

ZIOŁA i PRZYPRAWY

  • oregano

    0,5 łyżeczki
  • cząber

    0,5 łyżeczki
  • tymianek

    0,5 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 szczypta
  • kurkuma

    1 szczypta
  • Kolendra cała Prymat

    kilka ziarenek
  • bazylia świeża

    kilka listków
  • natka pietruszki

    1,5 łyżki (posiekanej)
  • koperek

    1,5 łyżki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na przygotowanie smacznych i pożywnych bitek wieprzowych w sosie pełnym warzyw bez dodatku kostek rosołowych i mąki.

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyszczoną szynkę dzielimy na kawałki o grubości około 2 cm. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym.

Gdy mięso będzie już zarumienione, przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu zawrzenia.

W tym samym czasie na oleju ze smażenia mięsa, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a na koniec wrzucamy dwa posiekane drobno ząbki czosnku.

2. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, wrzucamy do niej podsmażoną z czosnkiem cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, marchewkę i papryczkę chili. Dodajemy także zioła: posiekaną natkę pietruszki, świeży koper, oregano, kolendrę, cząber, rozmaryn, kurkumę i około 10 listków świeżej bazylii.

Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie.

3. Gdy bitki będą już miękkie przekładamy je do drugiego garnka razem z częścią kawałków warzyw. Pozostałą część sosu z warzywami miksujemy na gładką, delikatnie gęstą masę, dodajemy do niej 1,5 łyżki sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą masą zalewamy ponownie mięso oraz warzywa i jeszcze raz wszystko zagotowujemy.

Bitki z szynki wieprzowej podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i młodą kapustką.

Życzę smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 25.05.2015 08:44
smaczny obiadek
Pani Domu 25.05.2015 07:12
bardzo smacznie się prezentują
w mojej kuchni 25.05.2015 01:32
pyszne mięsko do zjedzenia
Sroczka 24.05.2015 21:41
Zjadłabym takie mięsko na obiad.
Beatris 24.05.2015 21:37
Apetycznie przygotowane mięsko:)
Łukasz15 24.05.2015 21:30
Pyszne mięsko
Wiktoria29 24.05.2015 21:27
bardzo apetycznie wyglądają
2milutka 24.05.2015 20:53
Jakie smaczne!
Maridka19 24.05.2015 20:47
Moje ulubione danie :) A Twoja propozycja smakowicie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat