Bitki wołowe z kaparami w winnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe bez kości

    1 kg
  • wino białe wytrawne

    1 szkl
  • smalec

    3 łyżki
  • śmietanka

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • kapary

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić na porcje, zbić tłuczkiem. Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do rondla, przykryć. Na patelnię w której smażyło się mięso wlać wino, zagotować, dodać kapary i śmietankę, wymieszać i gotować około 5-7 minut. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i ostrą papryką. Sosem zalać mięso i gotować przez 10 minut. Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 27.02.2014 19:40
Smakowity przepis.
olkaaa 02.01.2013 08:06
ciekawa propozycja
Iwusia 13.02.2012 00:11
zapowiada się bardzo, ale to bardzo smacznie
Iwona51 28.11.2011 10:07
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat