Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi
Wszystkie składniki bazy do biszkoptu umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wystudzić.
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem). Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.
Pianka:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Jogurt zmiksować z kajmakiem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietankę na sztywno. 3 łyżki jogurtu z kajmakiem połączyć z żelatyną, zmiksować blenderem, następnie tą miksturę połączyć używając miksera z pozostałym jogurtem. Na koniec wmieszać szpatułką ubitą śmietankę. Całość można schłodzić w lodówce około 10 minut.
Do formy ułożyć 1 blat ciasta, wylać piankę (zostawić 4 łyżki na górę), przykryć drugą częścią ciasta i posmarować górę 4 łyżkami pianki. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Dodatki:
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, następnie zdjąć skórkę, orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Resztę masy kajmakowej podgrzać by stałą się płynna, wylać na schłodzone ciasto posypać orzechami i startą czekoladą. Całość schłodzić najlepiej całą noc.