Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą serową, brzoskwiniami i galaretką
Kroki postępowania
BISZKOPT :
Do misy robota wbijamy białka i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku i jednej łyżce cukru pudru. Teraz kolej na wanilię.
Wolnym strumieniem dodajemy olej cały czas ubijając. Mąki mieszamy ze sobą, z proszkiem, przesiewamy i dodajemy do jaj, lekko mieszając.
Taką masę wylewamy do foremki 32x36cm pieczemy do suchego patyczka ok 25 min w tem. 180st.
MASA :
Masa jest troszkę skomplikowana, ale robiąc wszystko po kolei na pewno się uda.
1. Margarynę ucieramy z cukrem do białości, na koniec dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy.
W tym momencie musimy żelatynę zalać już zimnym mlekiem, poczekać 5 min. aż napęcznieje, podgrzać by się ładnie rozpuściła, ostudzić, by była już gęsta, ale nie stężała jeszcze.
4. Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, mieszamy lekko łyżką.
WYKONANIE :
Na ostudzony biszkopt, dobrze jest go umieścić z powrotem w foremce, wykładamy całą masę, jest gęsta, ładnie równo rozprowadzamy ją.