Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt z jabłkami
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut
Masa budyniowa:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną ponownie zagotować ciągle mieszając ( ja mąkę rozpuszczam w 1/3 szklanki mleka ).
Gdy masa ostygnie dodać masło i zmiksować.
Masa z galaretki i jabłek:
Galaretki rozpuścić w połowie wody, a wiec na każdą galaretkę należy dać 250 ml wody. Do gorącej dodać obrane i potarkowane jabłka, przestudzić.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część biszkoptu nałożyć 2-3 przygotowanej masy budyniowej. Na nią położyć tężejącą masę jabłkową. Przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą masy budyniowej.
Wiórki kokosowe podsmażyć na patelni z dodatkiem ½ kostki masła. Posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Autor: PATI197799 o 08:25 1 komentarz: