Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka 5 łyżek
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

śmietana 30% 60 ml
śmietana 2 sztuki (śnieżka)

Wiechrz

truskawki 30 dkg
galaretka truskawkowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z galaretką

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie mieszając dodajemy po troszku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Przygotowany biszkopt wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy, aby ostygł.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śnieżek. Dajemy do lodówki na pół godziny, aby masa stężała.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy. Truskawki kroimy na połówki. Na biszkopt dajemy masę śmietanową, układamy truskawki i zalewamy galaretką.

Dajemy do lodówki najlepiej na noc, aby ciasto dobrze stężało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.04.2017 20:23
pyszne ciacho :-)
w mojej kuchni 03.04.2017 12:23
same pyszności...
Franciszek 03.04.2017 11:46
dobre do kawy
adelajda 03.04.2017 11:25
Dobre ciacho
pestka 03.04.2017 10:59
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak