Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z frużeliną truskawkową i kremem budyniowym
Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia, wlać ocet i dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Po koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia.
Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
Masę przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:
W garnku wymieszać truskawki z cukrem ( można również użyć mrożonych owoców, których wcześniej nie musimy rozmrażać ). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Truskawki podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru ( w tym momencie można truskawki lekko rozgnieść, np. widelcem ).
Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Schłodzić a następnie wstawić do lodówki do stężenia.
KREM BUDYNIOWY:
Połowę ilości mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą połowę zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Powstałą mieszankę wlać na gotujące się mleko mieszając energicznie rózgą kuchenną, zagotować i pogotować chwilę do zgęstnienia budyniu.
Budyń przykryć folią spożywczą, w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło otrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, miksując/ucierając po każdym dodaniu. Powinien powstać gładki, puszysty krem.
GALARETKI TRUSKAWKOWE:
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
WYKONANIE:
Na jeden z blatów biszkoptowych wyłożyć frużelinę truskawkową. Na frużelinę wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim biszkoptowym blatem. Na wierzch ciasta wylać tężejące galaretki. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego :)