Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z brzoskwiniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

śmietana 30% 330 ml
galaretka cytrynowa 2 szt
brzoskwinie w puszce 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z brzoskwiniami

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ,następnie dodajemy po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie łyżką i przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (kwadratowa forma ,mniejsza od standardowej prostokątnej).Pieczemy w 180C przez 30 min.
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do lekkiego stężenia .
Zimną śmietanę ubić na sztywno dodać galaretkę i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach.
Brzoskwinie odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki ,odłożyć dwie połówki które pokroić w kosteczkę .
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół . Na pierwszej połowie ułożyć plasterki brzoskwiń wylać na nie śmietanę( zostawić 2-3 łyżki ), przykryć drugą połowę .
Na wierzchu rozsmarować odłożoną śmietanę i posypać brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.
Wstawić do lodówki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 18.08.2015 18:43
smaczne ciasteczko
Zdzisław 18.08.2015 15:47
takie słodkości bardzo lubię
jagoda5913 18.08.2015 14:24
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak