Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy żółtka, z cukrem i cukrem waniliowym, kolejno olej, na koniec maki zmieszane z proszkiem i przesiane przez sitko, lekko mieszamy łyżką, wylewamy na blaszkę 25cmx35cm i pieczemy ok.20-25 min. w tem. 180st. Studzimy i przekrawamy na pół.
Czynność powtarzamy czyli ubijamy białka na sztywno, dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając, następnie cukier i cukier puder.
Pod koniec wolnym strumieniem olej, a potem mąki zmieszane z proszkiem i przesiane. Pieczemy na dużej blaszce, ok 12-15 min w tem 180st, nalezy pilnować bo ten biszkopt jest cienki i łatwo go przypalić.
Po upieczeniu, kładziemy na niego czystą ściereczkę, razem z papierem zwijamy w roladę, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Maliny dajemy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, nie mieszamy bo się rozpadną, dodajemy żelatynę i czekamy aż się rozpuści, można lekko na samym środku w soku ją rozmieszać idzie to bez problemu, studzimy az będzie tężejąca.
Śmietanę ubijamy na sztywno, ja nie używam zadnych śmietanfixów, wystarczy mieć dobrą 36%, do takiej dodajemy naszą malinową galaretkę, lekkutko tylko mieszamy, to nie ma być idealnie połączone.
Teraz musimy przygotować galaretkę, część będzie musiała jej poczekać bo jest potrzebna na wierzch, a część do środka, żeby nie robić 2 razy ja robię tak .
3 galaretki zalewamy 1200ml wodą wrzątkiem rozmieszać, odlać 400ml galaretki i dodać do niej ok 200g zamrożonych malin, lekko zamieszać , galaretka prawie natychmiast zacznie tężeć, pozostałą część zostawić w tem pokojowej bez malin, by nam się nie ścieła przed czasem.