Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT: Brytfanna 25x35cm

jaja
6 szt
cukier
6 łyżek
olej
6 łyżek
proszek do pieczenia
1 łyżeczka płaska
cukier waniliowy
30 g
Sklep Prymat
kakao
3 łyżki
ciastko
1 szt czekoladowe;
orzechy włoskie
100 g
mąka pszenna
4 łyżki tortowa 450 typ

Biszkopty

biszkopty okrągłe
150 g
cukier
2 łyżki
woda ciepła
100 ml
spirytus
4 łyżki

MUS CZEKOLADOWY

czekolada gorzka
1 szt
czekolada mleczna
1 szt
śmietana kremówka
400 g 36%
masło
1 łyżka
kakao
1 łyżka

MASA BITA ŚMIETANA

śmietana kremówka
400 g
cukier puder
4 łyżki lub więcej według uznania
serek mascarpone
250 g

PONCZ DO BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO

kawa rozpuszczalna
1 łyżka
woda letnia
1 szkl
rum
5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem

Kroki postępowania

1
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier waniliowy, puder i żółtka, cały czas ubijając, wlewamy olej.

Mąkę mieszamy z proszkiem, kakaem, dodajemy starte orzechy i czekoladowe ciastko.
Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, lekko mieszamy.

Wylewamy na foremkę 25x36cm i pieczemy ok 30min do suchego patyczka w temp. 180 st.
Krok 1 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
2
MUS CZEKOLADOWY :
Do garnka dajemy śmietankę, masło, kakao, czekolady i podgrzewamy na wolnym ogniu aż całość się połączy i powstanie gęsta masa. Studzimy,
Krok 2 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
3
PONCZ DO BISZKOPTÓW :
Na patelnię wsypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wlewamy ostrożnie spirytus, następnie wodę, jeśli coś nam się z krystalizuje i zostanie na łyżce nie martwimy się, całość przelewamy do szklanki, wkładamy do niej łyżkę z karmelem i zostawiamy, to i tak musi ostygnąć, więc do tego czasu wszystko się ładnie rozpusci.
Krok 3 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
4
Zimnym ponczem, pędzlem smarujemy nasze biszkopty.
Krok 4 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
5
MASA ; BITA ŚMIETANA ;
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, a następnie serek, lekko miksujemy, wstawiamy do lodówki.
Krok 5 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
6
WYKONANIE ;
Biszkopt ostudzony kroimy na pół, obie części nasączamy ponczem z kawy i rumu.
Krok 6 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto
7
Następnie na I część biszkoptu wykładamy masę białą > na to biszkopty > mus czekoladowy > II część biszkoptu > opcjonalnie polewa, bądż cukier puder według uznania dekoracja również dowolna.
Schładzamy najlepiej 12h.
Krok 7 - Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.06.2015 22:22
ciasto idealne :)
adelajda 02.06.2015 10:37
pyszne ciacho :)
Ania321 27.05.2015 12:49
coś pysznego :)
jagoda5913 27.05.2015 10:53
Pyszne ciasto
magda1976 27.05.2015 10:26
Idealny do popołudniowej kawki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak