Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier waniliowy, puder i żółtka, cały czas ubijając, wlewamy olej.
Mąkę mieszamy z proszkiem, kakaem, dodajemy starte orzechy i czekoladowe ciastko.
Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, lekko mieszamy.
Wylewamy na foremkę 25x36cm i pieczemy ok 30min do suchego patyczka w temp. 180 st.
Do garnka dajemy śmietankę, masło, kakao, czekolady i podgrzewamy na wolnym ogniu aż całość się połączy i powstanie gęsta masa. Studzimy,
Na patelnię wsypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wlewamy ostrożnie spirytus, następnie wodę, jeśli coś nam się z krystalizuje i zostanie na łyżce nie martwimy się, całość przelewamy do szklanki, wkładamy do niej łyżkę z karmelem i zostawiamy, to i tak musi ostygnąć, więc do tego czasu wszystko się ładnie rozpusci.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, a następnie serek, lekko miksujemy, wstawiamy do lodówki.
Biszkopt ostudzony kroimy na pół, obie części nasączamy ponczem z kawy i rumu.
Schładzamy najlepiej 12h.