Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos Z cukinii

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszny bigos z cukinii z dodatkiem pomidorów i kiełbasy. Danie na obiad lub kolację.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
cienka kiełbasa 0.5 kilograma
koncentrat pomidorowy 1 słoik
Papryka słodka mielona Prymat 5 łyżek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Z cukinii

Cukinię myjemy i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Wykładamy ją na sitku i solimy. W tym czasie ścieramy marchewkę, również na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w pióra. W dużym garnku (patelni) rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy marchewkę i smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukinię. Podlewamy całość 1 szklanką wody, dodajemy koncentrat i paprykę. Dusimy pod przykryciem, aż do miękkości warzyw.

W tym czasie kiełbasę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy. Kiełbasę dodajemy do cukinii. W między czasie bigos z cukinii przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Bigos jest najlepszy 1-2 dni po przygotowaniu, gdy się przegryzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.11.2018 20:49
Dobry pomysł na lżejszą wersję bigosu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak