Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Z cukinii
Cukinię myjemy i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Wykładamy ją na sitku i solimy. W tym czasie ścieramy marchewkę, również na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w pióra. W dużym garnku (patelni) rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy marchewkę i smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukinię. Podlewamy całość 1 szklanką wody, dodajemy koncentrat i paprykę. Dusimy pod przykryciem, aż do miękkości warzyw.
W tym czasie kiełbasę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy. Kiełbasę dodajemy do cukinii. W między czasie bigos z cukinii przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Bigos jest najlepszy 1-2 dni po przygotowaniu, gdy się przegryzie.