BIGOS Z CUKINII

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • kiełbasa zwyczajna

    300 gram
  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • przyprawa do bigosu

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Cukinie umyć, obrać i usunąć pestki (jeżeli są duże) a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito na kilka minut żeby puściła soki. Marchewkę i cebulę obrać, marchewkę zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na osobnej patelni.

2/ Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę dusić. Gdy marchew zmięknie dodać odciśniętą cukinię. Całość chwilę dusić, dodać pomidory, sól, pieprz i przyprawy. Na koniec dodać kiełbasę. Gdy bigos będzie mocno rzadki, można podprawić go zasmażką z mąki. U mnie nie było takiej potrzeby. Podawać z pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 23.03.2015 16:08
super pomysł!
Gocha29 23.03.2015 15:36
Uwielbiam cukinie i myślę ze ten bigos będzie idealny
erym 23.03.2015 15:32
swietna alternatywa dla tradycji :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat