Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIGOS Z CUKINII

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 3 sztuki
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
kiełbasa zwyczajna 300 gram
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: BIGOS Z CUKINII

1/ Cukinie umyć, obrać i usunąć pestki (jeżeli są duże) a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito na kilka minut żeby puściła soki. Marchewkę i cebulę obrać, marchewkę zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na osobnej patelni.

2/ Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę dusić. Gdy marchew zmięknie dodać odciśniętą cukinię. Całość chwilę dusić, dodać pomidory, sól, pieprz i przyprawy. Na koniec dodać kiełbasę. Gdy bigos będzie mocno rzadki, można podprawić go zasmażką z mąki. U mnie nie było takiej potrzeby. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.03.2015 16:08
super pomysł!
Gocha29 23.03.2015 15:36
Uwielbiam cukinie i myślę ze ten bigos będzie idealny
erym 23.03.2015 15:32
swietna alternatywa dla tradycji :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak