Bigos wielkanocny

Bigos wielkanocny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    3 kg
  • cebula

    3 duże
  • mięso wołowe wieprzowe

    1 kg
  • kiełbasa

    500 g
  • boczek

    200 g
  • liście laurowe

    5
  • ziele angielskie

    5
  • przecier pomidorowy

    1 szklanka
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz do smaku

    1 szczypta
  • grzyby suszone

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę wypłukac pod bieżącą wodą, a następnie odcisnąć wodę. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie siekac drobno! Włożyć ją do dużego garnka. Zalać wrzątkiem. Dodać ziela i liście. Do momentu aż zmięknie gotować na małym ogniu. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez ok. godzinę, a następnie odcedzić. Mięso wypłukać. Następnie pokroić w kostkę. Ugotować w osobnym garnku niż kapuste i lekko posolić. Pokroić cebulę i wrzucić na patelnię. Podsmażyć razem z boczkiem i kiełbasą pokrojoną w kosteczkę. Do miękkiej już kapusty dodać wymoczone grzyby, mięso i wędlinę oraz papryczki. Jeśli zachodzi taka potrzeba podczas gotowania lekko podlewać wodą. Doprawiamy do smaku. Gotujemt ok. 1-1,5 godzin po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rafał10

23.05.2012 09:37
mega apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat