Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
marchew 3 sztuki
kiełbasa podwawelska 4 pętka
cebula biała 3 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przecier pomidorowy 5 łyżeczek
Smalec wieprzowy 4-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kroki postępowania

1
Kapustę kroimy w paski ( jak na surówkę ). Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Kapustę z marchewką umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą, tak, żeby zakryć warzywa. Garnek umieszczamy na niewielkim gazie i gotujemy około 45 minut, aż kapusta zmięknie.
Krok 1 - Bigos foto
2
Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na 2-3 łyżkach smalcu aż się zarumieni.
Krok 2 - Bigos foto
3
Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Smażymy na 2-3 łyżkach smalcu, ze szczyptą soli na złocisty kolor.
Krok 3 - Bigos foto
4
Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy nadmiar wody, pozostawiając około 5 cm od dna, żeby się nie przypalało. Garnek umieszczamy ponownie na kuchence i dodajemy przesmażoną kiełbasę i cebulę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy razem około 20 minut. Po tym czasie bigos nadaje się do spożycia.
Krok 4 - Bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 03.01.2015 18:13
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak