Przepis i sposób przygotowania na: Bigos
Kapustę kiszoną odciskać z soku i kroić na drobniejsze części. Wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i gotować ok 20 minut. Po tym czasie sprawdzić kwaśność wody. Jeśli jest zbyt kwaśna odlać wodę, a kapustę zalać świeżą wodą i gotować ok 30 minut.
Jeśli kapusta jest już odpowiednio kwaśna dodać do niej podgotowaną kapustę słodką (bez wody, w której się gotowała. Najlepiej wybierać ją z wody łyżka cedzakową). Obie kapusty dokładnie wymieszać i razem gotować. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Wymieszać.
Po tym czasie dorzucić do kapusty boczek pokrojony w dość dużą kostkę, podsmażony na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Pogotować wszytko razem ok 15 minut.
Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni, aby puściła nadmiar tłuszczu. Odsączyć z wytopionego tłuszczu i dodać do bigosu. Całość dokładnie wymieszać i dalej gotować kilkanaście minut.
Bigos doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać przecier ( nada kapuście ładnego koloru ). Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok 30 minut.
Smacznego :)