Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
1 kg -
biała kapusta
200 g -
boczek
200 g -
mięso wieprzowe, np. łopatki bez kości
200 g -
mięso wołowe
200 g -
kiełbasa
200 g -
suszone śliwki
50 g -
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
lej do smażenia
5 łyżeczek -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
grzyby suszone
50 g -
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
2 łyżki -
wino czerwone wytrawne
1/2 szklanki -
Ziele angielskie całe Prymat
3 szt -
cebula
100 w kostkę -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Bigos
Suszone grzyby wypłukać, namoczyć w wodzie i ugotować. Następnie wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w paseczki.
Kapustę poszatkować, pokroić i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusić pod przykryciem. Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wraz z cebulą obsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Suszone śliwki pokroić w paseczki i dodać do gotującego się bigosu. Następnie dodać grzyby (można również dolać odrobinę wywaru pozostałego z ich gotowania), całość doprawić do smaku słodką papryką, majerankiem, przyprawą do bigosu oraz koncentratem pomidorowym. Gotujący się na małym ogniu bigos podlewać czerwonym wytrawnym winem.
Komentarze (49)
Załaduj więcej komentarzy (39)