Bigos

Bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • biała kapusta

    200 g
  • boczek

    200 g
  • mięso wieprzowe, np. łopatki bez kości

    200 g
  • mięso wołowe

    200 g
  • kiełbasa

    200 g
  • suszone śliwki

    50 g
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • lej do smażenia

    5 łyżeczek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • grzyby suszone

    50 g
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt
  • cebula

    100 w kostkę
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bigos

Sposób przygotowania:
Suszone grzyby wypłukać, namoczyć w wodzie i ugotować. Następnie wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w paseczki.
Kapustę poszatkować, pokroić i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusić pod przykryciem. Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wraz z cebulą obsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Suszone śliwki pokroić w paseczki i dodać do gotującego się bigosu. Następnie dodać grzyby (można również dolać odrobinę wywaru pozostałego z ich gotowania), całość doprawić do smaku słodką papryką, majerankiem, przyprawą do bigosu oraz koncentratem pomidorowym. Gotujący się na małym ogniu bigos podlewać czerwonym wytrawnym winem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (49)

eklerek 23.06.2011 23:55
rewelacja
eklerek 14.06.2011 23:53
pyszności
Bart 11.06.2011 23:56
bardzo lubię
eklerek 11.06.2011 23:54
uwielbiam
Magdalena80 10.05.2011 23:32
rewelacyjny- godny polecenia
iga2 10.05.2011 23:27
jak zawsze smaczny :)
agnieszka214 21.04.2011 09:42
pyszny uwielbiam
ronald88 14.04.2011 14:13
super
agogo2 26.03.2011 17:43
dobre
Magda60 26.03.2011 17:28
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat