Biało-czerwony jabłecznik

Biało-czerwony jabłecznik

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ten jabłecznik to bardzo smaczne i efektowne połączenie białego biszkoptu, jabłkowego musu z dodatkiem truskawkowej galaretki oraz puszystej masy śmietanowej.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biały biszkopt:

  • białka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • ocet

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    0.75 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Poncz:

  • woda

    0.5 szklanki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki

Mus jabłkowo-truskawkowy:

  • jabłka

    4 sztuki
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • woda

    4 łyżki

Bita śmietana:

  • śmietana 30%

    500 mililitrów
  • cukier

    3 łyżki
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • woda

    80 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biały biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na gęstą masę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać ocet. Następnie delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół i naponczować obie części wodą rozmieszaną z sokiem cytrynowym i cukrem.

Mus jabłkowo - truskawkowy:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podprażyć z czterema łyżkami wody na niewielkim ogniu. Po zdjęciu rondelka z ognia jabłka wymieszać z galaretkami i odstawić na pół godziny. Połowę przestudzonego musu jabłkowego wyłożyć na jedną warstwę biszkopta, przykryć drugą warstwą i wyłożyć drugą połowę musu.

Bita śmietana:
Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodając wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto (można wycisnąć szprycą) i wstawić całość do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować listkami melisy lub mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat