Przepis i sposób przygotowania na: Biało-czerwony jabłecznik
Biały biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na gęstą masę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać ocet. Następnie delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół i naponczować obie części wodą rozmieszaną z sokiem cytrynowym i cukrem.
Mus jabłkowo - truskawkowy:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podprażyć z czterema łyżkami wody na niewielkim ogniu. Po zdjęciu rondelka z ognia jabłka wymieszać z galaretkami i odstawić na pół godziny. Połowę przestudzonego musu jabłkowego wyłożyć na jedną warstwę biszkopta, przykryć drugą warstwą i wyłożyć drugą połowę musu.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodając wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto (można wycisnąć szprycą) i wstawić całość do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować listkami melisy lub mięty.