Przepis i sposób przygotowania na: Biało czarny truskawkowy torcik letni
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywną masę mikserem na najwyższych obrotach. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam, dodaję i dokładnie mieszam ręką.Wylewam do formy średnica 26 cm i piekę 25 minut temp 170 stopni.
Biszkopt ciemny:
Do miski wbijam żółtka, ubijam je z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuszczam , studzę i wlewam do żółtek. Kakao mieszam z mąką, proszkiem do pieczenia, przesiewam i dodaję do masy. Białka ubiłam na końcu na sztywno i dodałam do ciasta, wymieszałam. Wylałam do formy średnica 26 cm. Ciasto piekłam 40 minut temp temp 170 stopni.
Krem truskawkowy:
Galaretkę rozpuszczam z 1 szklance gorącej wody, i studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję obrane i zmiksowane truskawki oraz zimną galaretkę. Odstawiam do lodówki żeby masa się stężała.
Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno . Na końcu dodaję fix.
Poncz:
Zaparzam herbatę, studzę. Dodaję sok z cytryny oraz spirytus.
Biszkopt jasny kroję na pół. Nasączam ponczem, smaruję połową kremu truskawkowego. Układam truskawki. Nakładam biszkopt ciemny, nasączam, smaruję resztą kremu truskawkowego. Przykrywam biszkoptem jasnym, który smaruję masą śmietanową. Tort na około ozdabiam kremem za pomocą szprycy. Dekoruję truskawkami, płatkami migdałów i miętą świeżą.