Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biało czarny truskawkowy torcik letni

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 5 sztuk

biszkopt ciemny

jaja 5 sztuk
cukier 175 g
mąka tortowa 125 g
mąka ziemniaczana 125 g
margaryna 125 g
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem truskawkowy

śmietana kremówka 500 ml
galaretka truskawkowa 1,5 sztuki
truskawki 400 g

krem śmietanowy

śmietana kremówka 250 g
fix do śmietany 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka

poncz

cytryna 1/2 sztuki
herbata 1 torebka
spirytus 2 łyżki

ozdoba

truskawki 20 sztuk
płatki migdałowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biało czarny truskawkowy torcik letni

Biszkopt jasny:
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywną masę mikserem na najwyższych obrotach. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam, dodaję i dokładnie mieszam ręką.Wylewam do formy średnica 26 cm i piekę 25 minut temp 170 stopni.

Biszkopt ciemny:
Do miski wbijam żółtka, ubijam je z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuszczam , studzę i wlewam do żółtek. Kakao mieszam z mąką, proszkiem do pieczenia, przesiewam i dodaję do masy. Białka ubiłam na końcu na sztywno i dodałam do ciasta, wymieszałam. Wylałam do formy średnica 26 cm. Ciasto piekłam 40 minut temp temp 170 stopni.

Krem truskawkowy:
Galaretkę rozpuszczam z 1 szklance gorącej wody, i studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję obrane i zmiksowane truskawki oraz zimną galaretkę. Odstawiam do lodówki żeby masa się stężała.

Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno . Na końcu dodaję fix.

Poncz:
Zaparzam herbatę, studzę. Dodaję sok z cytryny oraz spirytus.
Biszkopt jasny kroję na pół. Nasączam ponczem, smaruję połową kremu truskawkowego. Układam truskawki. Nakładam biszkopt ciemny, nasączam, smaruję resztą kremu truskawkowego. Przykrywam biszkoptem jasnym, który smaruję masą śmietanową. Tort na około ozdabiam kremem za pomocą szprycy. Dekoruję truskawkami, płatkami migdałów i miętą świeżą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 25.09.2014 14:39
Super torcik;)
anemon 24.09.2014 20:43
Piękny i apetyczny.
ben-ka 24.09.2014 16:53
Przecież język mi zaraz ucieknie!!!! Twoje wypieki,to jak z cukierni:)
Ewelina1991 24.09.2014 14:09
apetycznie wygląda!!
wyattearp 24.09.2014 13:43
fajny torcik
Triss 24.09.2014 13:18
super wygląda. :)
IwonaDD 24.09.2014 12:56
piękny i kuszący
Beatris 24.09.2014 12:48
Kolejny bajeczny torcik w Twoim wykonaniu... Cudnie wygląda, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Magula 24.09.2014 12:27
Mniam rewelacyjny!
mirosława4 24.09.2014 12:11
apetyczny !
kloruś 24.09.2014 11:48
wygląda mega apetycznie!
Mniam 24.09.2014 11:36
U mnie dzisiaj taki ziąb, a tu taki piękny i smaczny powiew lata :)
Renataj 24.09.2014 11:30
Wspomnienie lata:)
as28 24.09.2014 10:58
śliczny i pyszny torcik, daj trochę ;)
Kejti 24.09.2014 10:49
U Ciebie pysznie jak zawsze.Torcik wygląda bajecznie,zjadłabym duuuży kawałek :-)
halinah 24.09.2014 10:35
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak