białe szparagi i wędzony łosoś w galarecie z koperkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    200 gram
  • łosoś wędzony plastry

    200 gram
  • woda

    2 szklanki
  • koperek

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na 2-3 porcje.
Szparagi obrać i ugotować na parze lub w osolonej wodzie (4-5 min).
Żelatynę do mięs i ryb rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Do płynu dodać drobno posiekany koperek. Przygotować 1 lib 2 pojemniki w kształcie prostokątów lub kwadratów. Wyłożyć folią spożywczą, aby łatwiej było je wyjąć w pojemników.
Na dnie ułożyć warstwę łososia, potem ułożyć szparagi równolegle. Zalać zimną żelatyną do poziomu zakrywającego szparagi i wstawić do zamrażarki do stężenia. W zamrażarce będzie szybciej. Następnie ułożyć kolejną warstwę łososia i znów szparagi. Zalać żelatyną. Przykryć trzecią warstwą łososia. Jeśli zostało żelatyny zakryć nią górną warstwą łososia i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem wyjąć z pojemnika i odlepić folię. Skropić sokiem z cytryny lub octem winnym. Pasuje do chleba, na kolację. Można udekorować zieleniną, pomidorkami, sałatą itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 06.11.2013 13:16
Świetne danie :)
Agnieszka-87-25 27.07.2013 08:23
wygląda rewelacyjnie
Granita 17.07.2013 08:49
w przekroju wygląda zjawiskowo
ben-ka 07.07.2013 10:45
podoba mi się ten przepis.
olkaaa 28.06.2013 13:07
kusząca propozycja
reniatka 25.06.2013 15:35
fajna przekąska
caralajna 17.06.2013 06:45
lubię zmiany ;)
ONY_za_kare 16.06.2013 22:03
wyśmienite! a co to za zmiany awatarka? :)
Bernadeta1 15.06.2013 00:57
wygląda bardzo zachęcająco
czekoladka_m 14.06.2013 07:57
genialne!! Szkoda że sezon na szparagi trwa tak krótko:(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat