Bezglutenowy chlebek bananowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chlebek bananowy to przepyszne ciasto z dojrzałych bananów. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Dzisiaj przepis na bezglutenową wersję chlebka bananowego z dodatkiem nasion chia, siemienia lnianego, orzechów włoskich oraz suszonych śliwek.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • banan

    4 sztuki
  • mąka gryczana

    1 szklanka
  • mąka ryżowa

    0,5 szklanki
  • cukier trzcinowy

    0,5 szklanki
  • masło

    90 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • esencja waniliowa

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie

    0,5 szklanki
  • śliwki suszone

    0,5 szklanki
  • nasiona chia

    1 łyżka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąki, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: posiekane orzechy, pokrojone drobno suszone śliwki, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane.

* Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.

KROK 2. Keksówkę o wymiarach 30x12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie wiórkami kokosowymi* i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojonego na pół banana (opcjonalnie). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).

* Możemy też użyć pokruszonych płatków owsianych

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat