Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy chlebek bananowy
KROK 1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąki, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: posiekane orzechy, pokrojone drobno suszone śliwki, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane.
* Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.
KROK 2. Keksówkę o wymiarach 30x12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie wiórkami kokosowymi* i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojonego na pół banana (opcjonalnie). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
* Możemy też użyć pokruszonych płatków owsianych