Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe crumble z rabarbarem, gruszką i czarną porzeczką oraz kruszonką z orzecha laskowego i otrębów owsianych
Cukier z masłem wyrabiamy, dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z mielonymi orzechami. Wyrabiamy do momentu, aż kruszonka zacznie się lepić.
Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki, podgotowujemy w białym winie z miodem tak, aby delikatnie zmiękł. Studzimy.
Gruszkę obieramy i kroimy na cząstki, a następnie delikatnie blanszujemy w białym winie z cukrem. Schładzamy.
Do miseczek porcelanowych nakładamy rabarbar, gruszkę i czerwoną porzeczkę.
Na wierzch sypiemy kruszonkę orzechową i zapiekamy wszystko w piecu do momentu, aż kruszonka uzyska apetyczny brązowy kolor (około 20-25 minut w temp 200°C).