Bezglutenowe crumble z rabarbarem, gruszką i czarną porzeczką oraz kruszonką z orzecha laskowego i otrębów owsianych

Bezglutenowe crumble z rabarbarem, gruszką i czarną porzeczką oraz kruszonką z orzecha laskowego i otrębów owsianych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • rabarbar

    20 g
  • gruszki

    2
  • czarna porzeczka

    200 g
  • białe wino

    200 ml
  • miód

    30 g

Kruszonka

  • prażone orzechy laskowe

    200 g zmielonych
  • cukier brązowy

    100 g
  • masło

    100 g
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Cukier z masłem wyrabiamy, dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z mielonymi orzechami. Wyrabiamy do momentu, aż kruszonka zacznie się lepić.
Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki, podgotowujemy w białym winie z miodem tak, aby delikatnie zmiękł. Studzimy.
Gruszkę obieramy i kroimy na cząstki, a następnie delikatnie blanszujemy w białym winie z cukrem. Schładzamy.
Do miseczek porcelanowych nakładamy rabarbar, gruszkę i czerwoną porzeczkę.
Na wierzch sypiemy kruszonkę orzechową i zapiekamy wszystko w piecu do momentu, aż kruszonka uzyska apetyczny brązowy kolor (około 20-25 minut w temp 200°C).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokus

13.05.2016 22:21
smacznie i zdrowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat