Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

<b>Burfi</b> - indyjskie krówki z migdałami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko w proszku 400 g
masło 375 g
mleko 1 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
cukier demerara 2/3 szkl.
cukier 2/3 szkl.
migdały mielone 1 szkl.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat płaska łyżeczka
sól duża szczypta
kardamon płaska mielony

Przepis i sposób przygotowania na: <b>Burfi</b> - indyjskie krówki z migdałami

W rondlu z grubym dnem stopić masło z płynnym mlekiem, solą, cukrem białym, trzcinowym i waniliowym oraz przyprawami.
Zagotować i gotować kilka minut stale mieszając.
Powoli dosypywać przesiane mleko w proszku, stale mieszając.
Podgrzewać 3-5 minut, aż podczas mieszania zacznie odstawać od ścianek garnka.
Pilnować, aby przy dnie się nie przypalało.
Dosypać zmielone migdały.
Po dokłądnym wymieszaniu sprawnie przełożyć masę do przygotowanej foremki i rozprowadzić równą warstwą wygładzając wierzch.
Posypać dowolnymi ozdobami - wiórki kokosowe, siekane migdały, sezam.
Odstawić do zupełnego zastygnięcia i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem pokroić w zgrabne kostki na jeden kęs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak