Bawole oko

Bawole oko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • masło

    250 g
  • cukier

    3/4 szkl.
  • gęsta śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    4 szt.
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • powidła śliwkowe

    według uznania
  • kakao

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • bakalie

    według uznania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bawole oko

Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia posiekac z masłem, dodac cukier, śmietanę, żółtka i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej dodac sodę i kakao.Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć jasne ciasto, posmarować powidłami. Ciemne ciasto podzielić na 24 lub 32 części i uformowac z nich kuleczki, do każdej włożyć bakalie. Gotowe kulki układać na powidłach. Piec ok. 50 min. w temp. 180-200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

paniusiaewa 05.01.2017 12:30
Całkiem fajnie wygląda i pewnie też dobrze smakuje.
pawlito 18.05.2014 10:12
zjadł bym sobie teraz takie
Pani Domu 16.10.2013 16:16
fajny placek
Krystyna32 03.06.2013 19:11
bardzo apetyczne :)
rjustysia 11.12.2012 12:21
Wygląda fantastycznie! Bardzo chętnie upiekę takie ciasto.
pierniczkowo 29.09.2012 11:40
uwielbiam takie ciacha:)
mariel78 09.09.2012 20:13
super
Marta1986 09.01.2012 00:16
apetyczne:-)
Grażyna13 12.06.2011 14:18
Ciekawy przepis :)
RenataZ-et 07.05.2011 23:29
ale apetyczne ciacha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat