Barwna dżdżownica- stonoga

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 sztuk
  • cukier kryształ

    25 dag
  • mąka tortowa

    25 dag
  • woda

    8 łyżek
  • olej

    10 łyżek
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

    5 kropli
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • mleko 2%

    1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 torebka
  • masło

    1 kostka
  • polewa czekoladowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
KREM: 1 jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodawać mąkę (jednocześnie mieszając). Zagotować mleko, dodać jaja z cukrem i mąką- mieszać na gorącym ogniu aż masa zgęstnieje. W międzyczasie rozetrzeć masło, które połączyć z gorącą masą.
Krok 2 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, wodę. W drugim pojemniku ubić pianę z białek i dodać do ciasta, które ostatecznie podzielić na dwie porcje. Do jednej części dodać kakao, do drugiej aromat. Ciasto przełożyć do wąskich foremek i piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut.
Krok 3 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
Po upieczeniu ciasta pokroić je w dwucentymetrowe kromki.
Krok 4 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
Kromeczki ciasta przekładać na przemian (raz ciemne, raz jasne) kremem.
Krok 5 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
Ciasto można przyozdobić cukiereczkami:)
Krok 6 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
Gotową gąsienicę polać polewą czekoladową:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 16.02.2013 19:18
pyszna uciecha dla malucha
Magda60 06.09.2012 19:44
mnie tez sie podoba
parysek10 01.09.2012 15:51
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat