Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk z uszkami
Przepis na kiszenie barszczu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13328/kiszony-barszcz-czerwony.html
Wywar z grzybów, które używam do uszek i pierogów a wywar z warzyw na sałatkę jarzynową - oba bardzo esencjonalne bo zalewam składniki wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotuję bez soli.
Mieszam wywar z grzybów i włoszczyzny (bez kapusty!?), dolewam barszcz kiszony - jest tak esencjonalny, że właściwie nic nie trzeba więcej, ale wkrawam jeszcze czosnek. Doprawiam całość do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Podgrzewam, ale nie gotuję! Podaję z uszkami albo sam. Nie trzeba zakwaszać bo kiszony barszcz jest już kwaśny.
Na zdjęciu widać oczka tłuszczu - to oczka oleju którym były skropione uszka gotowane dzień wcześniej a potem tylko przelane wrzątkiem.