Barszcz z pierożkami grzybowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Barszcz

  • porcaj rosłowa

    1 szt
  • buraki czerowne

    2 kg
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • por

    kawałek
  • suszone grzybki

    2-3 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

  • czosnek

    2 zabki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sól

  • kapusta kiszona

    300 g
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól

  • pieprz

  • woda

    3/4 (ciepła)
  • grzyby suszone

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz z pierożkami grzybowymi foto
Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy w tym czasie obieramy warzywa - marchew, pietruszkę kroimy w ćwiartki, pora w całości wkładamy go zagotowanej porcji rosołowej tuż po ściągnięciu szumowiny, dodajemy sól i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy buraki i kroimy w ćwiartki - 1/3 buraków odkładamy a pozostałe dodajemy do gotującego się wywaru wraz z suszonymi grzybkami i gotujemy przez około 30-40 minut, z odłożonej części buraków wyciskamy sok, którym zalewamy barszczyk na sam koniec gotowania, dodajemy sól ,pieprz i czosnek, zagotowujemy i wyłączamy - przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2 - Barszcz z pierożkami grzybowymi foto
Przygotowujemy ciasto na pierogi - do malaksera przekładamy mąkę, dodajemy sól i dość ciepłą wodę - wyrabiamy wszystko do uzyskania sprężystego ciasta, wykładamy je na stolnice, wałkujemy i wycinamy krążki
Krok 3 - Barszcz z pierożkami grzybowymi foto
Przygotowujemy farsz na pierogi - w osobnych graczkach gotujemy namoczone wcześniej grzyby i kapustę, do grzybów dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wszystko gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, odciskamy wodę i mielimy, łączymy całość i doprawiamy solą i pieprzem. Na krążkach ciasta układamy grzybowo-kapuściany farsz i zlepiamy.
Krok 4 - Barszcz z pierożkami grzybowymi foto
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Gorący barszczyk podajemy z pierożkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 11.03.2014 08:05
super smaczne zestawienie
Malinka 02.03.2014 16:10
Wygląda bardzo apetycznie i jeszcze te pierożki, super!
tomek18 06.01.2014 09:28
uwielbiam taki barszcz z pierożkami;)
as28 26.12.2013 19:14
mniam mniam
margaret 14.10.2013 19:01
lubię barszczyk )
rutynka 10.10.2013 14:45
mmm pyszny barszczyk
Łucja 04.10.2013 12:43
nie ma nic lepszego na świecie :D
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 20:03
ojej zapachniało mi świętami
artur7 03.10.2013 15:11
smaczny barszczyk
caralajna 03.10.2013 07:26
uwielbiam czerwony barszcz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat