Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z pierożkami grzybowymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Barszcz
porcaj rosłowa 1 szt
buraki czerowne 2 kg
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
por kawałek
suszone grzybki 2-3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
czosnek 2 zabki
mąka pszenna 2 szklanki
sól
kapusta kiszona 300 g
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz
woda 3/4 (ciepła)
grzyby suszone 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z pierożkami grzybowymi

Kroki postępowania

1
Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy w tym czasie obieramy warzywa - marchew, pietruszkę kroimy w ćwiartki, pora w całości wkładamy go zagotowanej porcji rosołowej tuż po ściągnięciu szumowiny, dodajemy sól i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy buraki i kroimy w ćwiartki - 1/3 buraków odkładamy a pozostałe dodajemy do gotującego się wywaru wraz z suszonymi grzybkami i gotujemy przez około 30-40 minut, z odłożonej części buraków wyciskamy sok, którym zalewamy barszczyk na sam koniec gotowania, dodajemy sól ,pieprz i czosnek, zagotowujemy i wyłączamy - przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Krok 1 - Barszcz z pierożkami grzybowymi foto
2
Przygotowujemy ciasto na pierogi - do malaksera przekładamy mąkę, dodajemy sól i dość ciepłą wodę - wyrabiamy wszystko do uzyskania sprężystego ciasta, wykładamy je na stolnice, wałkujemy i wycinamy krążki
Krok 2 - Barszcz z pierożkami grzybowymi foto
3
Przygotowujemy farsz na pierogi - w osobnych graczkach gotujemy namoczone wcześniej grzyby i kapustę, do grzybów dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wszystko gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, odciskamy wodę i mielimy, łączymy całość i doprawiamy solą i pieprzem. Na krążkach ciasta układamy grzybowo-kapuściany farsz i zlepiamy.
Krok 3 - Barszcz z pierożkami grzybowymi foto
4
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Gorący barszczyk podajemy z pierożkami.
Krok 4 - Barszcz z pierożkami grzybowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.03.2014 08:05
super smaczne zestawienie
Malinka 02.03.2014 16:10
Wygląda bardzo apetycznie i jeszcze te pierożki, super!
tomek18 06.01.2014 09:28
uwielbiam taki barszcz z pierożkami;)
as28 26.12.2013 19:14
mniam mniam
margaret 14.10.2013 19:01
lubię barszczyk )
rutynka 10.10.2013 14:45
mmm pyszny barszczyk
Łucja 04.10.2013 12:43
nie ma nic lepszego na świecie :D
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 20:03
ojej zapachniało mi świętami
artur7 03.10.2013 15:11
smaczny barszczyk
caralajna 03.10.2013 07:26
uwielbiam czerwony barszcz
staropolanka5 02.10.2013 15:28
uwielbiam barszczyk
fotoviderek 02.10.2013 07:40
Świetny barszczyk:)
Gracer 01.10.2013 20:01
taki świąteczny barszczyk
tatiana2 01.10.2013 12:40
ja też uwielbiam barszcz czerwony :)
mysza75 01.10.2013 12:22
Uwielbiam taki barszcz :-) pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak