Barszcz ukraiński z jajkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    3 l
  • buraki czerwone

    8 szt
  • fasola

    200 g
  • ziemniaki

    4 szt
  • kapusta biała

    200-250 g
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • jabłko

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cytryna

    1/4 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajka ugotowane na twardo

    ilość - wg porcji obiadowych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz ukraiński z jajkiem foto
4 buraki gotujemy w mundurkach na miękko. Obieramy i ścieramy na małych oczkach Pozostałe warzywa obieramy, buraki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kapustę szatkujemy. Ziemniaki gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzamy.
Krok 2 - Barszcz ukraiński z jajkiem foto
Fasolę (wcześniej namoczoną) gotujemy na miękko w osolonej wodzie.
Krok 3 - Barszcz ukraiński z jajkiem foto
Do bulionu przekładamy surowe stare buraki, dodajemy przeciśnięty czosnek Gotujemy przez około 30 minut do uzyskania czerwonego barszczu.
Krok 4 - Barszcz ukraiński z jajkiem foto
Przecedzamy barszcz przelewając do dużego garnka. Do barszczu dodajemy marchew, pietruszkę i poszatkowaną białą kapustę, gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę i ziemniaki, gotujemy przez 5-7 minut.
Krok 5 - Barszcz ukraiński z jajkiem foto
Na koniec dodajemy starte jabłko i sok z cytryny – doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 18.03.2015 20:32
bardzo lubię taki barszczyk
nogawkuchni 18.03.2015 14:51
Rewelacyjny barszczyk,taki jaki lubię.
Asik32 18.03.2015 12:33
bardzo smaczne.
bertpvd 18.03.2015 12:18
klasyka - pycha
wwwiolka 18.03.2015 10:56
Bardzo fajny przepis.
Magula 18.03.2015 10:25
pyszne danie
Natalia40 18.03.2015 09:52
pychotka taki barszcz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat