Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowany burak 3 szt
ziemniak 2 szt
bulion 1 litr
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
por 1 biała część
klarowane masło 1 łyżka
fasola 1 puszka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
natka pietruszki do podania
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
kwaśna śmietana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński

Do gotującego się bulionu wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki (rzecz oczywista, że uprzednio obrane i umyte :) ). Ugotowane wcześniej buraki obierz ze skórki, pokrój na plasterki i również wrzuć do garnka. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy i zmiksuj zupę.

Pozostałe warzywa – seler, marchew i pietruszkę – obierz i pokrój w drobną kostkę. Pora posiekaj na plasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj wszystkie warzywa przez około 5 minut, często mieszając. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody, przypraw szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu i duś przez kolejne 5 minut (powinny być al dente).

Do garnka ze zmiksowaną zupą dodaj 3/4 warzyw z patelni (resztę zostaw do dekoracji) a także fasolkę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą (ewentualnie cukrem, jeśli buraki są mało słodkie).

Podawaj udekorowane kleksem śmietany, solidną porcją natki i pozostałymi duszonymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 05.12.2013 16:57
z kleksem śmietany... uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!!!
Barbara13 05.12.2013 00:59
Pyszności,dawno takiego nie jadłam :)
Jadwiga/Jaga85 04.12.2013 21:55
Piękny kolorek!
Megg 04.12.2013 19:57
pychotka :-)
sanielcia 04.12.2013 19:42
musi być pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak