Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Barszcz

  • woda

    2 l.
  • warzywa suszone

    2 łyżki
  • udko z kurczaka

    1 szt.
  • szczaw

    5-6 łyżek ( ze słoiczka )
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • jajko ugotowane na twardo

    2 szt.
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • marchew

    1 szt.

Puree

  • kiełbasa

    2 pętka
  • ziemniaki

    6-7 szt.
  • sól

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1.5 łyżki

Dodatkowo

  • bekon

    2-3 plastry
  • sól

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • koper świeży

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką foto
Przygotować bulion. Do garnka wlać wodę, umieścic udko i gotować na wolnym ogniu. Dodać kostkę rosołową, warzywa suszone i pokrojoną w kosteczkę marchew.
Krok 2 - Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką foto
Gdy mięso zmięknie dodać szczaw. Dalej gotować na wolnym ogniu ok. 20 min.
Krok 3 - Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką foto
Kiedy barszcz będzie ugotowany, zmiksować blenderem.
Dodać posiekane w kostkę jaja na twardo oraz zahartowaną śmietanę.
Krok 4 - Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką foto
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na 4 części. Zalać wodą. Dodać 1 łyżkę soli.
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzić. Odparować.
Krok 5 - Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką foto
Kiełbasę,cebulę i bekon pokroić w małą kostkę.
Krok 6 - Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką foto
Cebulę podsmażyć na oleju. Dodać kiełbaskę. Smażyć do zarumienienia się kiełbasy.
Krok 7 - Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką foto
Do ziemniaków dodać cebulę z kiełbasą. Dodać masło. Ziemniaki ugnieść, tworząc puree.
Krok 8 - Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką foto
Bekon przyprawić solą i papryką. Następnie podsmażyć z masłem na bardzo małym ogniu, gdy się zrumieni będzie gotowy.
Skwareczkami z bekonu posypać już nałożone na talerz ziemniaczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 30.04.2015 13:43
apetyczna zupka :)
Wacław 30.04.2015 13:02
smaczny obiadek
jagoda5913 30.04.2015 09:40
Pyszna zupka
dom-agi 30.04.2015 09:05
Ale apetyczny!
Krzysztof15 30.04.2015 08:46
bardzo smaczne danie
Ola1984 30.04.2015 06:50
Pysznie wygląda :)
w mojej kuchni 29.04.2015 23:23
takie smaki lubię
Edith85 29.04.2015 22:06
ciekawe połączenie
IKrakowianka 29.04.2015 19:43
świetny pomysł
cukiereczek 29.04.2015 18:27
od samej nazwy przepisu ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat