Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami z farszem z suszonych leśnych grzybów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki za zakwas

  • buraki czerwone

    1 kg
  • woda letnia

    2 l
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 szt
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • chrzan

    4 cm
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 szt

składniki na bulion warzywny

  • włoszczyzna

    1 szt
  • woda

    2 l
  • sól

    1 łyżeczka

składniki na pierogi

  • grzyby suszone

    300 g
  • cebula biała

    1 szt
  • masło

    3 łyżeczki
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • mąka pszenna

    300 g
  • woda gorąca

    250 ml

dodatek końcowy

  • Majeranek suszony Prymat

    1 opakowanie
  • śliwki suszone

    7 szt
  • gruszki

    suszone 7 szt
  • jabłka suszone

    7 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami z farszem z suszonych leśnych grzybów foto
Obrane buraki kroimy na mandolinie lub nożem na cienkie plastry. Układamy w glinianym naczyniu. Dodajemy pokrojone w kawałki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, obrany chrzan oraz ziarna pieprzu. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy dwie łyżki soli i mieszamy. Zalewamy buraki wodą i odstawiamy na 6-7 dni w ciepłe miejsce. Zakrywamy górę garnka lnianą ściereczką.
Krok 2 - Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami z farszem z suszonych leśnych grzybów foto
Opłukane grzyby zalewamy wodą dzień przed przygotowaniem barszczu. Dzień po gotujemy do miękkości razem z wodą którą zalane zostały grzyby. Odcedzamy grzyby z esencji grzybowej.
Krok 3 - Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami z farszem z suszonych leśnych grzybów foto
Obraną włoszczyznę zalewamy zimną wodą i gotujemy przez godzinę. Doprawiamy pod koniec solą. Odcedzamy bulion z warzyw. Mieszamy esencję grzybową z bulionem warzywnym. Gotujemy całość przez 15-20 minut. Dodajemy do zupy nasz zakwas z buraków. Dodajemy suszone śliwki, gruszki oraz jabłka. Doprawiamy majerankiem i czarnym pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu.
Krok 4 - Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami z farszem z suszonych leśnych grzybów foto
Szatkujemy grzyby na mniejsze kawałki. Grzyby smażymy z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą na maśle. Smażymy całość 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy ciasto do miski i dolewamy stopniowo wodę. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto na pierogi przez 10 minut. Wałkujemy na bardzo cienką warstwę.
Krok 5 - Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami z farszem z suszonych leśnych grzybów foto
Lepimy pierogi zgodnie z upodobaniem i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-7 minut.
Krok 6 - Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami z farszem z suszonych leśnych grzybów foto
Pierogi zalewamy barszczem i doprawiamy pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 04.02.2017 17:14
dobry barszczyk
ziutka123 08.01.2017 16:38
uwielbiam barszcz czerwony
Bernadeta1 12.12.2016 22:12
pyszny barszczyk
w mojej kuchni 12.12.2016 01:47
bardzo lubię nie tylko na święta
Jolcia_90 12.12.2016 01:37
uwielbiam te danie nie tylko w Wigilię ;)
MonikaW 11.12.2016 22:21
pyszne danie
RenataZ-et 11.12.2016 20:58
super barszczyk

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat