Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banica

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
mleko 1 szkl
masło 150 gram
jaja 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Banica

Kroki postępowania

1
Do miski wsypałam mąkę dodałam mleko i jajka i masło i szczyptę soli wyrobiłam ciasto w międzyczasie dodałam oliwę z oliwek i sok z cytryny ponownie wyrobiłam
Krok 1 - Banica foto
2
podzieliłam na 5 kawałków użyłam formy prostokątnej każdy kawałek rozwałkowałam na prostokąt cienko nakładałam farsz i zwijałam w rulonik Ser na farsz przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem.
Krok 2 - Banica foto
3
Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszałam i odstawiłam pomagałam sobie ściereczką jak nie mogłam zawinąć rękoma kładłam do wysmarowanej formy na około blaszki.
Krok 3 - Banica foto
4
Upieczona teraz tylko pokroić i podawać
podaje przepis
500 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
szklanka mleka
150 g masła
3jaja
Farsz:
500 g sera białego
śmietana kwaśna dałam 12% 100 gram
2 jajka
sól
mleko masło i sól do polania Banicy 150 gram mleka mało 50 gram szczypta soli
Krok 4 - Banica foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 27.08.2012 12:26
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak