Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowy dżem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok pomarańczowy 1,5 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
banan 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowy dżem

Bardzo dojrzałe banany obrać i pokroić w plasterki, dolać do nich sok pomarańczowy i rozgotować na małym gazie, bardzo często mieszając. Ja lubię jak kawałki bananów są jeszcze widoczne i trzymam na gazie do tego momentu, ale jeśli chcemy mieć gładki dżem to wszystko trzeba dokładnie zmiksować.
Kiedy dżem ma odpowiednią gęstość dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 12.10.2012 17:33
Interesujący przepis.
IZABELA29 18.09.2012 10:34
mało ale smacznie
anemon 17.09.2012 21:04
Nigdy nie robiłam dżemu z samych bananów, a widzę że warto, zwłaszcza jak banany są w dobrej cenie.
andrzej10 31.08.2012 09:08
ciekawe
iziona 30.08.2012 08:27
Stosunkowo mało bo tylko 5 takich po przecierze pomidorowym.
BeataJ 29.08.2012 21:43
ile słoiczków wychodzi z tych 3 kg?
BeataJ 29.08.2012 21:42
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak