Bananowo-lodowy deser (około 6 porcji)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

LODY BANANOWO- CZEKOLADOWE

  • śmietana 30%

    0,5 litry
  • banan

    4 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cytryna

    3/4 sztuki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka

DODATKOWO

  • bita śmietana

    do podania
  • banan

    4-5 sztuk
  • masło

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

LODY:
Czekoladę drobno kroimy.
Banany obieramy ze skórki i miksujemy.
Wyciskamy sok z cytryny.
Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier a następnie zmiksowane banany i sok. Na końcu dokładamy czekoladę. Gotową masę lodową przekładamy do zamrażalnika. W trakcie mrożenia co około 1 godz masę mieszamy. Czas mrożenia wynosi około 4-5 godzin.
BANANY DO PODANIA:
Banany obieramy ze skórki i kroimy pod skosem w plastry. Masło rozpuszczamy na patelni, dokładamy cukier, a następnie plasterki banana. Obsmażamy je około 1-2 minuty.
Gotowe rozkładamy na przygotowane talerze tworząc półkole. W środek nakładamy lody. Obok lodów wyciskamy śmietanę.
Deser gotowy.
Jadwiga/Jaga85
Z tak przygotowanymi bananami oraz z bitą śmietaną można podać dowolne lody, które akurat posiadamy w domu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 30.01.2015 16:19
świetny deser :)
wyattearp 30.01.2015 10:55
super deser
Adam/ZUB3R 30.01.2015 09:46
smaczne lody
Futka 30.01.2015 08:14
Wspaniały i niezwykle smaczny deser :)
Magula 30.01.2015 07:47
Boski deserek, nawet z zimie skusiłabym się na takie lody!
zabcia117 30.01.2015 07:05
Świetny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat