Przepis i sposób przygotowania na: BANANEK
1 margaryna
5 łyżek cukru pudru
3żółtka
20gr mielonych orzechów
1/2 szklanki mleka
1 kieliszek rumu(sok z 1 cytryny-jeżeli dla dzieci)
DEKORACJA:
7-10 bananów
polewa czekoladowa
1/4lśmietanki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 torebki galaretki bananowej
Upiec biszkopt. wystudzić - przekroić na 2 części
Spodnią część ciasta nasączyć słabą herbatką- nałożyć wiśnie lub dżem.
KREM:
1/2 galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości .Dodać orzechy,zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy przez 3-4 min.
Margarynę utrzeć z zimną papką orzechową,dodać sok z cytryny.3/4 kremu
rozsmarować na wiśniach.Nałożyć drugą część ciasta,powtórnie nasączyć herbatką i rozsmarować resztą kremu.Na krem nałożyć przekrojone na pół wzdłuż banany.
Śmietankę ubić na sztywno Dodać zmiksowane banany i zimną galaretkę.Nałożyć na banany,wyrównać.Polać polewą czekoladową pozostawić w lodówce na kilka godzin.