Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan a'la Kania

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 średni
jajko 2 sztuki
mąka
olej do smażenia
sól
pieprz
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan a'la Kania

Kroki postępowania

1
Bakłażan pokroić na cienkie plasterki ok. 1 cm grubości.
Układać warstwami, każdą warstwę posypując solą.
Odstawić na ok. pół godziny.
Po tym czasie odlać powstały sok, ale nie płukać i nie osuszać.
Krok 1 - Bakłażan a'la Kania foto
2
Plastry bakłażana smażyć na grillu lub patelni bez tłuszczu,na małym ogniu, tak, żeby odparowały i zmiękły.
Panierować w mące, a potem w jajku roztrzepanym z tartym czosnkiem i pieprzem.
Krok 2 - Bakłażan a'la Kania foto
3
Panierowane plasterki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Ułożyć na bibułce żeby ociekły.
Podawać np. na ciemnym pieczywie z dipem jogurtowo-czosnkowym ,z kawałkami świeżego pomidora i ogórka.
Krok 3 - Bakłażan a'la Kania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 09.02.2013 18:30
dobry pomysł z tym podwójnym smażeniem
jozefinach 12.11.2012 16:24
Bardzo lubię bakłażana.
caralajna 08.11.2012 17:24
fanie wyglądają te kotleciki z bakłażana :)
natii3624 15.10.2012 17:11
Oooo! Super :) Polecam! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak