Bajaderki / ziemniaczki

Bajaderki / ziemniaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciastka

    400 g
  • herbatniki

    100 g
  • mleko

    1/3 szkl
  • cukier

    1/4 szkl
  • orzechy posiekane

    1 garstka
  • marmolada

    150 g
  • masło

    70 g
  • olejek migdałowy

    1 łyzeczka
  • wiórki kokosowe

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).

Mleko gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko studzimy, a następnie wlewamy do ciast.

Dodajemy marmoladę, olejek migdałowy i posiekane orzechy , następnie wszystko razem ugniatamy na masę.

Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy w podprażonych wiórkach kokosowych.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, a następnie zajadamy ze smakiem!

Pycha!

Smacznego!



Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

22.10.2014 16:57
szybki w przygotowaniu i apetyczny deserek

inka2012

19.10.2014 13:25
ciekawy przepis :)

Róża1

18.10.2014 23:44
prezentują się ekstra !!! , ja też zabieram przepis :-).

Iwusia

18.10.2014 22:53
wspaniale sie prezentują

Lucan

18.10.2014 21:35
UWIELBIAM BAJADERKĘ! Najlepsze ciastko w cukierni, chociaż z odpadów :) Więc ten przepis ląduje w mojej książce i na pewno wypróbuję - pewnie dodam jakieś karmelizowane owoce, albo pocięte żelki. Bajaderki z cukierni, w której kupuję zawsze mają jakieś niezpodzianki w środku - w zależności jakie zamówienia mieli - i chyba to jest najlepsze!

krokus

18.10.2014 20:48
pyszności

Stenka

18.10.2014 20:09
fajny przepis

Aleksandra/Olcia

18.10.2014 19:36
super pycha

Ania321

18.10.2014 18:46
zjadłabym z przyjemnością :)

cukiereczek

18.10.2014 18:15
bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat