Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderka Eli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki pszennej 2,5 szkl
margaryny 25 dag
cukru pudru 25 dag
jaj 2 szt
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
Do formy:
tłuszcz
masa
powideł śliwkowych 5 łyżek
kakao 1 łyżka
mleko 1 szkl
rodzynek 5 dag
orzechów 5 dag
śliwek kandyzowanych 5 dag
moreli suszonych 5 dag
Do dekoracji:
rum 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderka Eli

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, rozwałkować na dwa placki. Przełożyć je do wysmarowanych tłuszczem form i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp170stC na złoty kolor. Po upieczeniu i wystudzeniu jeden placek drobno pokruszyć. Mleko zagotować i ostudzić. Rodzynki sparzyć, orzechy posiekać, śliwki i morele drobno pokroić. Pokruszone ciasto wsypać do miski, zalać mlekiem i rumem, dodać kakao i bakalie, dokładnie wymieszać. Drugi placek posmarować powidłami, przełożyć masą, wyrównać wierzch i boki. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i równo rozprowadzić po powierzchni ciasta. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 11.01.2013 23:11
Mam trochę inny przepis na bajaderkę ale chętnie wypróbuję ten

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak