Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babkowy placek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
mąka pszenna 2 1/2 szkl
cukier 1 szkl
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki kopiaste
cukier waniliowy
aromat dowolny

Przepis i sposób przygotowania na: Babkowy placek

Ubić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Wszystko ubić na puszystą masę. Dodawać olej małymi porcjami. Na koniec wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Ok. 3/4 ciasta wylać do przygotowanej blaszki.
Do pozostałego ciasta dodać 1-2 łyżki wody i kakao. Wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto. Widelcem albo patyczkiem do szaszłyków wymieszać oba ciasta zataczając koła.
Piec ok. 40 min. W 180 stop.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem albo polać płynną polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 29.01.2017 10:15
pyszny deser
Edita 27.01.2017 08:18
fajny przepis
MonikaW 26.01.2017 14:08
zapisuję sobie przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak