Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z pomarańczą

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 7 sztuk
cukier 0,75 szklanki
pomarańcza 0,5 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z pomarańczą

Kroki postępowania

1
W formie babki z kominkiem posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką układamy plastry pomarańczy.
Krok 1 - Babka z pomarańczą foto
2
Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i nadal miksujemy.
Krok 2 - Babka z pomarańczą foto
3
Roztopioną margarynę miksujemy z połową mąki.
Krok 3 - Babka z pomarańczą foto
4
Do niej dokładamy po łyżce białek.
Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Pod koniec wsypujemy resztę maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Babka z pomarańczą foto
5
Zalewamy pomarańcze ciastem.
Krok 5 - Babka z pomarańczą foto
6
Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.

Po upieczeniu od razu wykładamy babkę na talerz.
Krok 6 - Babka z pomarańczą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.03.2014 10:22
muszę zrobić
anemon 02.03.2014 09:31
Pyszna babka, pięknie Ci wyrosła.
Ada-Gaba 28.02.2014 07:50
wyszła wspaniale
Poison1988 27.02.2014 19:04
mimo brzucha pełnego pączków zjadłabym chętnie nawet kilka kawałeczków :) pięknie wyrosła :)
caralajna 27.02.2014 18:10
super wyszła, mniam
romanrafal
romanrafal 27.02.2014 15:35
smaczna babeczka
mysza75 27.02.2014 12:06
Super pomysł z pomarańcza :-) pysznie wygląda
IwonaDD 27.02.2014 11:21
piękna babka
Romanowka 27.02.2014 10:30
pyszna babka, idealna do herbatki
norweska20 27.02.2014 10:23
smakowity wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak