Babka z orzechami

Babka z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    6 dag
  • mąka pszenna

    6 dag
  • jaja

    6 szt
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • sok z jednej cytryny

    1 szt
  • lukier

    do smaku
  • orzechy włoskie

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem aż staną się białe, a masa będzie gładka i puszysta. Dodawać stopniowo sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać, przesypując przesianą mąką. Formę wysmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić ciastem, piec ok. 40 min w temp. 190°C. Po wyjęciu z formy polukrować, udekorować połówkami orzechów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat