Babka z kawą zbożową i rodzynkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 1/3 szkl
  • drożdże świeże

    12,5 g
  • miód płynny

    1/3 szkl
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • masło

    50 g
  • kawa zbożowa

    1 czubata łyżka
  • rodzynki

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka z kawą zbożową i rodzynkami foto
Drożdże rozetrzeć z miodem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić na 10min przykryte ściereczką. Wsypać mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz kawę zbożową.
Krok 2 - Babka z kawą zbożową i rodzynkami foto
Wyrobić ciasto i wgnieść rodzynki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po ty czasie ponownie zagnieść, ale krótko.
Krok 3 - Babka z kawą zbożową i rodzynkami foto
Włożyć do formy na babkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180*C. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 06.04.2015 07:22
takie słodkości bardzo lubię
Pietruszka 05.04.2015 22:41
ciekawy przepis na babkę
Barbara777 05.04.2015 22:32
musi być smaczna
gosia561 05.04.2015 21:41
klasycznie pyszna
Alex_M 05.04.2015 20:05
świetny pomysł :)
gosia1988 05.04.2015 20:03
takiej jeszcze nie jadłam - muszę wypróbować :)
IZABELA29 05.04.2015 19:46
muszę wypróbować przepis akurat mam nadmiar kawy zbożowej
IwonaDD 05.04.2015 18:04
fantastyczna!!!!!!!!
Renata9 05.04.2015 17:52
Fajna babka, takiej jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat