Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    25 dag
  • cukier kryształ

    15 dag
  • cukier wanilinowy

    1/2 opakowania
  • jaja

    4
  • sól

    szczypta
  • mąka

    500 gram
  • proszek do pieczenia

    1/2 opakowania
  • mleko

    100-125 ml
  • bakalie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Składniki powinny mieć temperature pokojową. Ucieramy margaryne ze szczyptą soli i cukrami na puch. Dodajemy żółtka i mieszamy z masą. Ucieramy, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Wrzucamy bakalie. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułka formy do 3/4 wysokości i pieczemy 40minut. Ostudzona dekorujemy według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 09.09.2013 09:33
ale piękna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat