Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ucierana z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 2 szkl
jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mleko 1 szkl
olej 1/2 szkl
śmietana 18 proc 2 łyżki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 2-3 szt

polewa

margaryna 1/2 kostki
cukier 4 łyżki
kakao 2 łyżki
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ucierana z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę, cukier, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i śmietanę.
Krok 1 - Babka ucierana z jabłkami  foto
2
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę.
Krok 2 - Babka ucierana z jabłkami  foto
3
Do ciasta dodajemy jabłka starte na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Babka ucierana z jabłkami  foto
4
Dokładnie mieszamy i przelewamy do blaszki.
Krok 4 - Babka ucierana z jabłkami  foto
5
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut.
Krok 5 - Babka ucierana z jabłkami  foto
6
POLEWA:

Margarynę rozpuszczamy z cukrem i mlekiem.
Krok 6 - Babka ucierana z jabłkami  foto
7
Dodajemy kakao.
Krok 7 - Babka ucierana z jabłkami  foto
8
Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 8 - Babka ucierana z jabłkami  foto
9
Gorącą polewą polewamy wystudzone ciasto.

Dekorujemy.

Smacznego!!!
Krok 9 - Babka ucierana z jabłkami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.10.2014 07:54
Chętnie spróbuję :)
w mojej kuchni 30.09.2014 19:06
takie ciasta to lubię..
as28 30.09.2014 13:38
fajna babka
Futka 30.09.2014 13:22
Przepyszna babka :)
Stenka 30.09.2014 13:14
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak