Babka tulipan

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    250 g
  • jajka

    5 szt
  • mąka

    2 szkl.
  • olej

    4 łyżki
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 op
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kisiel cytrynowy

    1 op
  • kakao

    1 łyżka
  • mak

    1/2 szkl
  • kisiel wiśniowy

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Następnie wsypać cukier i cukier wanilinowy, ucierać aż cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Pod koniec wlać olej, dobrze zmiksować.


Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia stopniowo dodać do ciasta. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem, mieszając łyżką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej osobno dodać i dokładnie wymieszać:



1 część- kisiel wiśniowy +parę kropli czerwonego barwnika
2 część-kakao
3 część- kisiel cytrynowy + parę kropli żółtego barwnika
4 część-mak


Wylewać kolejno do wysmarowanej formy.
Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
turkus3 07.11.2014 20:03
efekt wyszedł super !!!
Ivonne 29.12.2013 12:14
Śliczna ta babeczka:)
wyattearp 22.10.2013 18:58
wygląda pysznie
Ilona_eS 05.10.2013 20:24
wyglada przepysznie. czy zawsze wychodzi taki ''tulipan'' bo jeszcze nie robilam nic podobnego a sie zastanawiam czy mi sie nie rozleje i beda zwykle warstwy..?
Katarzyna34 05.10.2013 20:02
wygląda super
elka72 05.10.2013 15:11
Dziękuję:)
ana1 05.10.2013 07:40
bardzo ładnie wyszła
miroslawa 05.10.2013 05:16
kapitalna babka!!!!!!
migotka28 04.10.2013 22:21
piękna kolorowa babka
2milutka 04.10.2013 21:47
śliczna babeczka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat